www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

"Knjižar" br.61

KNJIŽAR" BIRO & EXPO MAGAZINE - BROJ 61; godina XVI, Valjevo, zima 2016.
Umesto uvodnika

IZMEĐU MEĐUNARODNIH I DOMAĆIH SAJMOVA

Poštovane kolege knjižari,

kad ovaj najnoviji broj "Knjižara" budete držali u rukama, mnoge slike iz Frankfurta, kom smo u ovom broju, s`akcentom na Vaše nastupe, posvetili veliku pažnju, biće sigurno u nešto mirnijim tonovima od onih koje ste imali tokom trajanja najveće evropske knjižarske manifestacije i neposredno posle nje. Sa svim plusevima i minusima koje ste notirali u svoj poslovni "softver", značaj Paperworld-a ostaje, uprkos teškoćama sa kojima se suočava, neupitan za mnoge srpske knjižarske poslenike koji sa svojim bogatim iskustvim, pažljivo osluškuju i neke nove trendove, priključujući im se blagovremeno.

A posle svetskih, već smo uveliko okrenuti našim manifestacijama. Onima koji vole pravovremenost i koji ništa ne prepuštaju slučaju, sajam "Škola" je izvesno na pragu. Sada već tradicionalna prolećna manifestacija koja je domaćim i regionalnim  knjižarima postala značajan datum u poslovnom kalendaru, zaokuplja pažnju većine sa kojima smo u ovom broju razgovarali.

Idemo u susret i Prolećnom samitu, preuranjeno proleće podseća da se bliži i Krsna slava… Sve govori u prilog dinamičnom poslovnom ritmu koji nas očekuje tokom najlešeg godišnjeg doba.

Nama ostaje samo da vas podsetimo i na članarinu za 2016. godinu koju je potrebno uplatiti i koja je podloga svim pomenutim skupovima važnim za unapređenje i pojedinačnih poslova i ugleda branše. I nastup u Frankfurtu, i prolećni sajam knjiga, i Susreti knjižara - sve je to, između ostalog, bilo moguće ostvariti redovnim plaćanjem članarina.

Zoran Vučićević

glavni i odgovorni urednik

Preuzeto iz časopisa Knjižar br. 61


SADRŽAJ KNJIŽAR 61 • Zima 2016

REKLAME U OVOM BROJU

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

SAJMOVI

PREDSTAVLJAMO

PREZENTACIJE

JUBILEJI

NOVOSTI

ISTORIJSKO-KNJIŽEVNA ČITANKA

NOVE TEHNOLOGIJE

KNJIŽEVNE NAGRADE

NOVO U KNJIŽARSKOM IZLOGU

BIBLIOTERAPIJA

SEĆANJA

PRETPLATNICI


Paperworld 2016. Frankfurt

I DALJE NA VRHU

Najveći svetski sajam kancelarijskog i pisaćeg materijala, Paperworld, održan je od tridesetog januara do drugog februara tekuće godine. Kao i uvek, uz Paperworld održan je i sajam Creativeworld, fokusiran na hobi i „uradi sam“ programe, kao i Christmasworld, čija je tema Božić, ali i ostali verski praznici.

Trio sajmova i ove godine zabeležio je rast broja izlagača, a po istraživanjima koje su organizatori sproveli, u Frankfurtu se našlo više novih posetilaca u odnosu na prošlu godinu. Ovogodišnji Paperworld bio je domaćin 1.608 izlagača iz 59 zemalja, i 36.733 posetilaca iz 139 zemalja, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu, ali je atmosfera u svim halama bila veoma pozitivna i puna optimizma, i sa svih strana su se mogli čuti pozitivni komentari i zadovoljstvo stečenim kontaktima i poslovnim prilikama. Najveći broj posetilaca u Frankfurt je došao iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a trio sajmova beleži porast inostranih posetilaca za čak 62 odsto.

„Optimum“ u glavnoj hali...

Ove godine ponovo je došlo do izostanka velikih nemačkih izlagača koji su sa organizatorima postigli dogovor da će se na Paperworld-u pojavljivati svake druge godine, što je propraćeno nezadovoljstvom posetilaca. Njihovo odsustvo naročito je bilo primetno na samom ulasku u sajam, jer je nekada glavna hala 3.1, u kojoj se nalazio ponos Paperworld-a - grandiozni štandovi giganata poput Steadtler-a, Faber-Castell-a, Parkera...

Edukacija posetilaca...

Paperworld je, kao i godinama unazad, imao niz pratećih programa fokusiranih uglavnom na maloprodaje. Organizatori smatraju da je u današnjem digitalnom svetu neophodno pomoći maloprodajama, jer je u prethodnoj sezoni došlo do blagog pada u prodaji papira i papirnih proizvoda, te su organizovali brojne radionice, seminare i konferencije na Paperworld Akademiji u hali 3.0....

Sveske od jabuka...

Osim inovativnosti koja je glavna odlika Paperworld-a, organizatori, a ni proizvođači ne zaboravljaju očuvanje životne sredine. Prikazano je mnoštvo novih zelenih proizvoda, poput ekoloških olovaka napravljenih ne od drveta...


Bologna, BIG BUYER 2015: INTERNACIONALNI USPEH

Vodeći italijanski sajam u oblasti papirne industrije, pisaćeg pribora i kancelarijskog materijala, privukao je više od dvesta izlagača i postavio novi rekord u broju posetilaca, koji su na Big Buyer pristigli sa svih krajeva Evrope. Fokus dvadesetog izdanja sajma prvenstveno je bio na predstavljanju novih kolekcija za 2016. godinu, kao i interesantne konferencije, originalne kreativne radionice ali i mogućnost poslovnih pregovora na licu mesta...