www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

Vi ste na strani:


Istorija UKS

Asocijacija proizvođača, uvoznika i trgovaca školskog i kancelarijskog pribora, osnovana je 1994. godine, kao Udruženje knjižara Jugoslavije. Ideja za organizovanim delovanjem, javila se na neformalnim skupovima - prijateljskim i poslovnim druženjima, koji su potom prerasli u Susrete knjižara. Ova manifestacija, višestruko korisna za rad Udruženja, priređuje se dva puta godišnje (u proleće i jesen), u raznim turistički atraktivnim mestima u Srbiji (Vrnjačka Banja, Zlatibor, Tara ...).

Udruženje knjižara Jugoslavije 2003. godine menja ime u Udruženje knjižara Srbije i Crne Gore, da bi nakon razdruživanja dvaju republika 2006. godine, preimenovano u Udruženje knjizara Srbije, kako se i danas zove.

Rad udruženja, od samog početka, javan je i izuzetno konstruktivan. Organizovani su knjižarski sajmovi i susreti, zajednički se nastupalo pred institucijama na najvišim instancama (Privredna komora Srbije, Ministarstvo finansija...) radi ostvarivanja brojnih olakšica u poslovanju, proslavljala esnafska slava Sveti Ćirilo i Metodije... Od 2000. godine, Udruženje knjižara prati časopis "Knjižar", kojeg izdaje "Printex" iz Valjeva.