www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

"Knjižar" br.63

KNJIŽAR" BIRO & EXPO MAGAZINE - BROJ 63; godina XVI, Valjevo, leto 2016.
Uvodnik

U bojama leta

Već duže vreme učestalo slušamo o sumraku knjižarskih proizvoda za koje mnogi tvrde da neće dugo izdržati trku sa internetom. Knjižarska branša, i sama zabrinuto važe argumente „za“ i „protiv“, osluškujući pažljivo puls tržišta, pogotovo novih generacija koje se još u pelenama susreću sa laptopom, dok im sa androida pevaju uspavanke.

Pa, ipak, rezimirajući utiske sa evropskih i naših manifestacija, ne možemo se oteti utisku da knjižarski proizvodi neće tek tako nestati iz naših i života budućih generacija. Naravno, klasičan knjižarski proizvod nužno se menja, osavremenjuje i prilagođava potrebama novih generacija. Podrazumeva se da neki proizvodi i nestaju ali se zato pojavljuju novi primereni potrebama novih potrošača. Prosto je neverovatno koliko je ljudski um bezgranično inventivan i domišljat u kreiranju noviteta.

U osnovi ljudskog bića je prirodna potreba za aktivnošću, delanjem i kreacijom. Odgovoriti adekvatno takvoj potrebi nije jednostavan zadatak. Informatičke tehnologije još uvek su pretežno usmerene na potrošača kao korisnika, dok su mnoga tradicionalna didaktična, edukativna i ostala pomagala orijentisana ka kreativnom delu ljudskog bića odnosno ka njegovoj potrebi da oblikuje i stvara.

Nije slučajno što se deca zaposlenih u Guglu školuju na konvencionalan način, uz olovku, gumicu, svesku i tablu. Nije da roditelji ne mogu da im priušte obrazovanje uz računar. Oni samo dobro razumeju i prepoznaju način na koji se razigrava mašta, otkriva skrivena sposobnost i prepoznaje talenat. Talenat koji će u krajnjem stvoriti budućeg kreatora nekog novog „izma“.

Zato se, sasvim izvesno, knjižarskoj branši, koja se letnjim koloritom najživljih boja predstavila na poslednjoj knjižarskoj manifestaciji, uprkos svim problemima i katkad sumornim prognozama, smeši lepa budućnost. Bar onima koji svom poslu pristupaju kao profesionalci – odgovorno i savesno. A takva je većina knjižarskih poslenika.

Zoran Vučićević

Glavni i odgovorni urednik


SADRŽAJ

 • AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

Knjižarska slava u Beogradu

 • SAJMOVI

Treća decenija Bolonjskog sajma
Sajam po meri proizvođača
Smotra najboljih knjižarskih postignuća
"Škola - School" 2016.

 • RAZGOVOR S POVODOM

Sajam "Škola" najveća knjižarska manifestacija na Balkanu

 • INTERVJU

Širenjem zajedno rastemo
Nova linija za proizvodnju papirne konfekcije u Krapini

 • PREZENTACIJE

Naše slike su pune radosti
Svetski izlagač na sopstvenom "sajmu"
Kreativa je u trendu
Tradicionalna majska prezentacija
Target - brend koji vas pokreće

 • PREDSTAVLJAMO

Jedinstveni u Borči
Retka domaća ptica

 • NOVOSTI
 • NOVE TEHNOLOGIJE

Živeo mali biznis

 • KNJIŽEVNE NAGRADE
 • NOVO U KNJIŽARSKOM IZLOGU
 • BIBLIOTERAPIJA

Karakter je sudbina

 • ISTORIJSKO-KNJIŽEVNA ČITANKA

Dučićeva poetika velikih tema

 • PRETPLATNICI
 • SEĆANJA

Sajam “Škola-School” 2016.

Smotra najboljih knjižarskih postignuća

 • Deveti po redu sajam “Škola-School” u organizaciji Udruženja knjižara Srbije, održan je od  11. do 13. maja u Belexpo centru u Novom Beogradu.
 • Na 1765 kvadrata ove godine na sajmu je izlagala 41 kompanija na 39 štandova. - Sajam posetilo 513 firmi i posetilaca. – Radno vreme sajma od 10 do 19 časova.
 • Knjižar - prva sajamska slika

  Časopis “Knjižar” predstavio se na ovogodišnjem sajmu kao nikad do sada. Izuzetno kvalitetan broj na velikom broju strana, upakovan svaki primerak časopisa, tim mladih saradnica iz redakcije i preduzeća “Printex”u decentnim poslovnim uniformama koje su vrlo profesionalno komunicirale. Stacioniran na prostoru odmah pored ulaza u sajamsku halu, ovaj tim je bio prva slika koju posetilac uoči u svom obilasku sajma...


  Big Buyer

  TREĆA DECENIJA  BOLONJSKOG SAJMA

  Big Buyer, dvadeset prvi po redu, i ove godine će se održati na bolonjskom sajmištu, od 23. do 25. novembra. Sajam koji je iz godine u godinu sve popularniji, i u ovom izdanju će spojiti proizvođače pisaćeg, školskog i kancelarijskog pribora uz parti i kreativni program. Pored novih proizvoda i trendova, kupci će biti u mogućnosti da prisustvuju mnogobrojnim predavanjima i usavršavanjima u okviru branše, te je ovaj događaj nezaobilazan za knjižare širom Evrope...