www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

"Knjižar" br.46

"KNJIŽAR" BIRO & EXPO MAGAZINE - BROJ 46; godina XII, 2012., proleće.
 

Reč urednika:

Zakon o zaštiti potrošača

O obavezama trgovca i pravima kupca

Početkom godine ponovo je postao aktuelan Zakon o zaštiti potrošača, kada je dopunjen novim odredbama. Iako je ovaj zakon usklađen sa svim odredbama istog koji se primenjuje u  zemljama Evropske unije, kod nas je njegova primena još uvek diskutabilna.

Jedna od najvažnijih novina koju Zakon donosi jeste uvođenje opšte zabrane nepoštenog poslovanja, u šta spada i obmanjujuće poslovanje - kada su potrošaču pružene netačne informacije ili je na bilo koji drugi način doveden u zabludu. Većina potrošača na žalost još uvek ne koristi svoje zakonsko pravo da pokrene sudski postupak u slučaju obmane, ali su po rečima naših sagovornika, vlasnika maloprodajnih objekata, sami stvorili mehanizam zaštite postajući  nepoverljivi prema proizvodima sumnjivog porekla. Ono što su ipak usvojili kao nezaobilaznu stvar prilikom kupovine, jeste da pažljivo pročitaju deklaraciju proizvoda, umesto da se oslanjaju na tvrdnju prodavca, tako da se u većini slučajeva u poslednje vreme sve više opredeljuju za kvalitetniju robu, bez obzira na cenu.

Iako podatci koje smo dobili zahvaljujući istraživanju javnog mnjenja ne ukazuju na to da je došlo do značajnijeg pomaka u primeni Zakona i da državne institucije i potrošačke organizacije nisu našle pravi put za plasiranje korisnih informacija građanima, stoji da će u bliskoj budućnosti trgovci morati da povedu računa o tome šta prodaju, jer su sankcije u slučaju kršenja ovog zakona dosta rigorozne - od visokih novčanih kazni, do zabrane obavljanja delatnosti na određeno vreme.

Iz svih ovih razloga moramo povesti računa o tome šta nabavljamo i prodajemo, jer potrošač neće dva puta napraviti istu grešku.

Zoran Vučićević, izdavač i glavni i odgovorni urednik časopisa "Knjižar"

KNJIŽAR - Proleće 2012.


Izlazi za sajam "Škola - School"

Teme u ovom broju:

Reklame

Intervju - Boško Blažić, Filozofija poslovnog uspeha

Sajmovi - Bosanska kuća - kuća knjige, Turska štiti domaće proizvodjače

Novosti

Prezentacije - Nove kolekcije predstavljene u Beogradu

Knjižareve vesti

Predstavljamo

Tema broja - Školski program 2012.

Književne nagrade

Novo u knjižarskom izlogu

Biblioterapija

Pretplatnici