www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

"Knjižar" br.48

"KNJIŽAR" BIRO & EXPO MAGAZINE - BROJ 48; godina XII, 11.2012., jesen.Umesto uvodnika:

"Guglovanje Andrića"

Najveći svetski pretraživač Google je 9.oktobra u čast 120-godišnjice rođenja našeg nobelovca Ive Andrića na svojoj početnoj strani postavio logo njemu u čast. Grafikom na Drini ćuprije, tog zaštitnog znaka Andrićevog dela, Google je prirodno i nenametljivo podsetio na velikana...

Autor: Stana Šehalić

Časopis KNJIŽAR - Jesen 2012


Teme u ovom broju:

Sajmovi

Začinjeno i mešovito:

Na Beogradskom sajmu su od 26. do 29. septembra ove godine održane sajamske manifestacije "Grafima" i "Biro Expo". Međunarodni sajam gafičke i papirne industrije, 34. po redu, pod sloganom "Začini život bojama", okupio je projne izlagače, domaće i strane, kojih je, zajedno sa izlagačima 20. po redu sajma "Biro Expo" bilo više od osamdeset.

Neka ideje polete:

Sada već sa elementima tradicije, godišnja konferencija za novinare kojom se mediji upućuju u sadržaj i najbitnije novitete takođe tradicionalnih sajamskih manifestacija školskog, kancelarijskog i papirnog programa koje se održavaju od 25. do 29. januara 2013. u Frankfurtu, ove godine upriličena je u Beču 16. oktobra. Pres konferenciju pratio je predstavnik "Knjižara" čije utiske prenosimo u ovom broju kao naznake mogućih ideja za kolege knjižare koji planiraju da posete frankfurtski sajam.


Jubileji

Poverenje ispred svega:

Povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja kompanije, u beogradskom "Grafopapiru" održena je svojevrsna prezentacija pod nazivom "20 Dana Grafopapira". Ističući poverenje kao jedno od ključnih načela u svom poslovanju, tim "Grafopapira" za 20 dana, koliko je trajala prezentacija, posebnim pogodnostima počastvovao je sve kupce, a one najvernije i nagradio.


Novosti

Noviteti beogradske "Amfore": Beogradska firma "Amfora" na novoj adresi u Bulevaru Vojvode Mišića.

Prodajni centar u Novom Sadu: Kompanija "Gatarić International Group" otvorila je 10. avgusta 2012. poslovnicu u Novom Sadu.

Milenijum u Beogradu: Zaječarska firma "Milenijum" ove jeseni je otvorila svoje prvo predstavništvo - u Beogradu.


Intervju

Zajedno smo jači:

Bratislav - Bane Marković je desetu godinu na funkciji predsednika Udruženja knjižara Srbije. Za to vreme Udruženje je doživelo korenske promene i zabeležilo neke vrlo značajne uspehe, od kojih je sigurno najznačajniji sajam "Škola - School". Baš iz tog razloga u ovom inetrvjuu razgovarali smo o principima po kojima Udruženje funkcioniše, o svim problemima sa kojima se kao organizacija susreću, kao i o uspesima i zasluzi kompletnog članstva Udruženja knjižara Srbije.


Prezentacije

Održani jesenji dani Euroinformatike:

Manifestaciju već tri godine "Euroinformatika" održava u vreme sajma grafike, kako bi klijentima koji već dolaze u posetu sajmu omogućili kupovinu u prostorijama firme po specijalnim promotivnim uslovima.


Predstavljamo

Majstori svog zanata - "Ilijanum" Šid

Pažljivo planiranje, efikasno poslovanje - "Luna plus" Novi Beograd

Knjižara "Bee Shop" za decu i odrasle - Valjevo

Odrastanje u knjižari - "Maki" Valjevo

Znanje, iskustvo i tradicija - "Mehanograf" Šid


Novosti - Novo Beogradsko Knjižarsko, Officecom, Pulse office, J. Chen Corporation


Tema broja - Promo program


Književne nagrade

Dodeljena Nobelova nagrada za književnost: Glasno ćutanje kineskog pisca

Kineski pisac Mo Jan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu, saopštila je 11.oktobra Kraljevska švedska akademija, ističući u obrazloženjunjegov "halucinantni realizam koji spaja narodne priče, istoriju i savremenost"...

Marčetiću Andrićeva nagrada: U zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra je uručena Andrićeva nagrada piscu Milovanu Marčetiću za priču "Izlazak"...


Novo u knjižarskom izlogu

Debitantski roman Marije Gojković "Prodata"; Aleksandar Gatalica "Vek"; Gordana Ćirjanić "Kad svane, razlaz"; Laura Hillenbrand "Nepokoren"

"Novo u izlogu" "Novo u izlogu"


Reklame


Biblioterapija - Stana Šehalić

Oživljavanje usnulih misli:

"Još jedan sajam knjiga u Beogradu, veliko i važno mesto susretanja onih koji pišu i onih koji čitaju, mesto prepoznavanja kroz otvorene korice knjige koja, iako i zatvorena postoji, tada počinje stvarno da živi, jer je tek čitanje kao stvaralački čin i doživljaj čitaoca, vraća u život, udahnut perom stvaraoca. Mesto sučeljavanja i istine, oči u oči i konjigom na knjigu. Mesto na kom se neki koji su objedinili dar stvaranja i potrebu za čitanjem, sasvim privilegovano susretnu i  sa samim sobom. Zašto čitamo? I zašto pišemo? Naizgled možda suvišno pitanje ako se uzme u obzir da je pismenost visoko cenjena kao znak civilizovanosti i mera uspeha jednog društva koja uvek izaziva određenu dozu samozadovoljstva."