www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

Slava UKS 2012.

Knjižarska slava Sv. Kiril i Metodije:

24. maja 2012. u organizaciji Optimuma iz Smederevske Palanke

Slavlje u srcu Šumadije

Knjižari su i ove 2012. godine obeležili svoju slavu, Svetog Kirila i Metodija. Kao domaćini, predstavnici firme „Optimum“ pokazali su se u najboljem svetlu, odeveni u tradicionalnu narodnu nošnju iz Šumadije, poznati kao sjajni organizatori zabava, ovaj put su, moglo bi se reći, prevazišli sami sebe i postavili visoke kriterijume svojim sledbenicima.

Ono po čemu se ovogodišnja slava knjižara razlikovala od drugih je ne samo besprekorna organizacija domaćina, već i neobičajeno veliki broj učesnika (oko 150 ljudi na izletu, prisustvo 91 firme, 232 gosta na svečanoj večeri) i po tome što je posle dugogodišnjeg raskola održana jedna slava uz lomljenje i ujedinjenje dva slavska kolača. Razlog više da se ovo slavlje pamti kao posebno. U ulozi domaćina sledeće slave biće vlasnik vlasotinačkog „Srbijaprometa“, Žika Đekić, koji je u crkvi Presvete Bogorodice kolač lomio sa Mikicom Gojkovićem i Jovicom Mihajlovićem.

Ceo slavski program osmišljen je u dva dana, prvog dana dolazak gostiju i tamburaško veče u restoranu „Veranda“, ujutru između 9 i 10h doručak i okupljanje gostiju u restoranu „Veranda“, 10h ulazak u autobuse i polazak na izlet u Topolu. Knjižari su se upoznali sa oplenačkim krajem, njegovom istorijom i lepotom. Oni koji su ceo dan proveli sa domaćinima zaista su uživali, a oni koji nisu imali priliku da sve obiđu propustili su: sečenje kolača u crkvi Presvete Bogorodice u okviru Karađorđevog grada, obilazak Karađorđevog grada, obilazak galerije u Vinogradarevoj kući, Mauzoleja porodice Karađorđević, kuće kralja Petra I, sa izložbom ličnih predmeta porodice, vola na ražnju, vino iz Kraljevske vinarije. Da krenemo redom...

Topola – Karađorđev grad

Na padinama Malog Oplenca, kamenitog brda obraslog hrastovom šumom, u srcu Šumadije smešten je gradić Topola koji je pre dva veka postao sinonim slobode. Stari naziv Topole bio je Kamenica, po rečici koja tu protiče, ili možda, po stenovitom kršu Malog Oplenca. Istorijski izvori kažu da je 1718. mesto Kamenica preimenovano u Topolu. Tada je, naime, u austrijskom popisu  gradova naselje uneto pod imenom Topola. Đorđe Petrović Karađorđe, rodonačelnik dinastije Karađorđević, i prvi vladar obnovljene srpske države, među prvima se nastanio na krševitom delu topolskog brda. Poučen iskustvom nekadašnjeg hajdukovanja, uvek na oprezu i očekivanju najgoreg od Turaka, sagradio je brvnaru sa puškarnicom. Između 1811. i 1813. Karađorđe je u Topoli sagradio utvrđeni grad sa trospratnim kulama i u njemu dva konaka i crkvu.

Konak i crkva

Od nekad utvrđenog grada danas su ostali samo Karađorev konak sa kulom i crkveni zvonik. Ceo kompleks gradskog utvrđenja, koji se u literaturi pominje kao Karađorđev dvor ili prestona rezidencija, podignut je 1811. godine po voždovoj zamisli. Onoliko koliko su mu dopuštali vojnički i državnički poslovi, Karađorđe je i sam učestvovao u građenju konaka. Konak je imao sedam soba, trpezariju, odaju za konjsku opremu, prostrani trem ispred soba, kao i dve podrumske prostorije. Bio je sazidan od kamena, a njegov stražnji zid istovremeno je predstavljao i južni zid utvrđenog grada sa kulom i puškarnicama. Karađorđeva zdanja tri puta su gorela i bila rušena. Prvi put 15. marta 1804. na početku ustanka, a drugi put po propasti Karađorđeve Srbije, u septembru 1813. godine. Prva dva puta to su učinili urci, dok je treći put, i to najteže, grad razrušen novembra 1877. godine, kada je gušena čuvena Topolska buna. U skladu sa vekovnom tradicijom srpskih vladara i Karađorđe, kao prvi vladalac obnovljene Srbije, postaje ktitor i obnovitelj razrušenih srpskih crkava i manastira. U to vreme započinje izgradnju Saborne crkve u Beogradu, obnavlja manastire Manasiju i Ravanicu, a u samoj Topoli, uz svoj dvor, podiže zadužbinu, crkvu Sv Bogorodice, čija su se zvona prva slobodno oglasila posle više vekova robovanja pod Turcima. Podizanje utvrđenog topolskog grada predstavljalo je najveći graditeljski poduhvat u tada oslobođenoj Srbiji.

Oplenački mauzolej

Posle Drugog srpskog ustanka, ubistva Karađorđa i dolaska na vlast dinasije Obrenović, briga o Topoli sasvim je zanemarena. Tek 1842. godine, kada je srpski knez postao Karađorđev sin Aleksandar, Topolski grad je pažljivo obnovljen, a početkom 20. veka, povratkom na presto svojih predaka, novi srpski kralj, Petar I Karađorđević, na samom vrhu Malog Oplenca podigao je crkvu Sv Đorđa, koja je ujedno dinastički mauzolej.

Danas sačuvan kao istorijsko-memorijalni kompleks, Oplenac obuhvata mauzolej, prostrani park, vilu kralja Aleksandra I Karađorđevića, vilu kraljice Marije, kuću kralja Petra, hotel Oplenac, vinograde i kraljevske podrume.

Iako bi stručnjak dao prednost arhitektonskoj vrednosti i originalnosti oplenačkog hrama, građenog da bude monumentalno delo u srpsko-vizantijskom stilu, na Oplencu, prema utiscima posetilaca dominiraju mozaici. Pod svodovima crkve Sv Đorđa pribrane su i u tehnici mozaika izrađene verne reprodukcije najlepših fresaka srpskog srednjovekovnog slikarstva iz 60 crkava i manastira u Srbiji. U mozaiku je urađeno 725 slikanih kompozicija na kojima se nalazi 1500 figura. Ugrađeno je oko 40 miliona staklenih kockica i u 15 hiljada nijansi i boja koje su izrađene u Italiji i Nemačkoj.

Bogata filigranski rađena ornamentika, savršeno skladan mozaik sa vešto i planski odabranim motivima, izuzetno lepe spoljašnosti i precizno odabranog mesta gde će se zidati, svojom monumentalnošću i lepotom, ova crkva predstavlja biser arhitekture i dekoracije tog vremena.

U hotelu na Oplencu se pilo Roze iz Kraljeve vinarije, a obilazak i degustacija crvenog i belog vina je priredjena u samoj vinariji, jednoj od najlepših u Srbiji.

Kraljevska vinarija osnovana je 1931, godine na Oplencu, 8 godina nakon što je kralj Aleksandar počeo sa obnovom vinograda svojih predaka.

Nekada se tradicionalno za slavu knjižara spremao vo na ražnju. Godinama unazad ovaj gastronomski specijalitet nije se nalazio na slavskoj trpezi. Ipak, ove godine, naši domaćini rešli su da ispoštuju sve knjižarske običaje, tako da je zvanično i čuveni vo, na ražnju, poslužen u hotelu Oplenac.


POZIVNO PISMO

24. maj 2012.

povodom slave knjižara Sv.Kirila i Metodija na dan 24. maja 2012. godine želimo da Vas pozovemo da svojim prisustvom uveličate obeležavanje dana velikih svetaca, kao i proslavu našeg jubileja 20 godina rada kompanije Optimum.

Ovom prigodom smo kao plan proslave organizovali sledeći program:

Dan 1.

U sredu, 23. maja uveče, organizovan je doček gostiju i večera u restoranu "Veranda" u Mladenovcu sa početkom u 18.00 časova (kotizacija je 500,00 dinara).

Dan 2.

U četvrtak, 24. maja, sa polaskom u 10.00 časova sa platoa ispred restorana "Veranda" počinje mini ekskurzija - obilazak znamenitosti vezanih za Vožda Karadjordja uz organizovan doručak.

Plan obilaska je razgledanje pet objekata kompleksa Zadužbine kralja Petra I Karadjordjevića u Topoli:

  1. Karadjordjev grad sa istorijskom postavkom
  2. Galerija u vinogradarevoj kući
  3. Mauzolej porodice Karadjordjević
  4. Kuća kralja Petra I sa izložbom ličnih predmeta porodice i
  5. Kraljevska vinarija

Oko 11.00 časova, prilikom boravka u Karadjordjevom gradu, biće obavljen i obred sečenja slavskog kolača i predaja slave sledećem domaćinu u crkvenom hramu Presvete Bogorodice.

U Kraljevskoj vinariji je planirano zadržavanje i degustacija vina sa plantaža kraljevskih vinograda, gde sve goste očekuje iznenadjenje i program koji je u duhu tradicionalne Optimum - domaćinske dobrodošlice.

Nakon obilaska svih pomenutih objekata organizovan je povratak u restoran "Veranda" na večeru sa živom muzikom uz tradicionalna šumadijska jela i vinom iz vinarije "Mali podrum Radovanović" sa početkom u 17.00 časova (kotizacija je 1.000,00 dinara).

__________________

Prenoćište može da se organizuje u motelu "Šumadija" koji se nalazi na 2 km od restorana, u motelu "Knez", 2,5 km od restorana, koji se nalazi u okviru benzinske stanice "Knez Petrol", kao i u banjskom centru "Selters" koji se nalazi na 5,5 km od restorana. Molimo goste koji su zainteresovani za prenoćište da se obrate direktno recepcijama i da na vreme rezervišu sobe. Trošak prenoćišta na teret gostiju.

Telefoni za rezervacije prenoćišta i cene su:

"Hotel Knez" Vlaško polje, Beogradski put bb

tel.: 011/820.14.40 i 066/8.666.010

cena prenoćišta sa doručkom za dvokrevetnu sobu je 3.406,00 dinara, a za jednokrevetnu 2.278,00 dinara.

"Šumadija" Vlaško polje, Beogradski put 25

tel.: 011/820.16.78 i 065/242.7777

cena prenoćišta sa doručkom je 1.628,00 dinara.

"Selters" banja, izlaz iz Mladenovca prema Arandjelovcu

tel.: 011/8241.100

sa cenom prenoćišta sa doručkom od 2.328,00 za krevet u dvokrevetnoj i 2.528,00 dinara u jednokrevetnoj sobi.

Za sve ostale informacije i prijave broja zainteresovanih da na ekskurziju idu autobusom, možete se obratiti sekretarici Optimum-a Jeleni Živković na tel.: 026/330.000.