Susreti knjižara 2017.

Održan prolećni samit knjižara

SUSRETI KNJIŽARA U SRCU ŠUMADIJE

Prolećni Samit knjižara održan je u Kragujevcu, u hotelu „Šumarice“, u periodu od 31. marta do 2. aprila 2017. gde su knjižari, sledeći dobre tradicije, kao i svih ranijih godina spojili lepo i korisno. Domaćin ovih susreta, u organizaciji Udruženja knjižara Srbije, bio je  kragujevački „Most“ odnosno vlasnik Ratomir Rato Radović.

Ovog puta, za susrete je odabran Kragujevac, grad na obalama reke Lepenice, sedište Šumadijskog okruga, i prva prestonica moderne srpske države (1818-1841), na 120 kilometara od Beograda, a podjednako blizu većini knjižara iz Srbije.

Knjižari se tradicionalno rado okupljaju na susretima, uprkos svim obavezama koje imaju i zgusnutom rasporedu u poslovnom kalendaru. Prolećni samit okupio je 46 knjižarskih poslenika iz cele Srbije. Po programu susreta okupljanje gostiju počelo je poslednjeg martovskog dana večerom u klasičnoj srpskoj kafani „Balkan“. Za subotu celodnevni program obuhvatio  je radni deo, u okviru kog se u formi okruglog stola, razgovaralo na temu aktuelnih problema knjižarske struke. U ovom zvaničnom delu neki od knjižara imali su izlagačke štandove na kojima su predstavili svoje programe. Od susreta do susreta oživljala ovaj vid prezentacije knjižarske robe, te je u Kragujevcu bilo šesnaest štandova.

Posle tradicionalnog srpskog ručka sa nadaleko poznatim svadbarskim kupusom usledila je poseta Muzeju oružja,  Memorijalnom kompleksu Šumarice i akvarijumu.

Svečanom večerom uz nezaobilaznu živu muziku sa provereno kvalitetnim orkestrom zaokužen je  bogati program ovog dana.

Poslednji dan samita koji počeo je doručkom, nastavljen piknikom  na Gružanskom jezeru, veštačkoj akumulaciji na reci Gruži, delom netaknute prirode sa čistom vodom i prelepim krajolikom.

Spomenik bola i prkosa

Spomen-park „Kragujevački oktobar“, predstavlja spomen kompleks podignut u znak sećanja na nedužne žrtve Kragujevačkog masakra koji su počinili pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine. Tog dana nemački okupatori su u Šumaricama streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola.

Memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, a oko njega vodi kružni put dužine 7 kilometara koji ide ka dolinama Erdoglijskog i Sušičkog potoka gde su se streljanja i odvijala. U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika  podignutih na humkama streljanih. Prvi od njih, nazvan „Spomenik bola i prkosa“ podignut je 1959. godine, dok je poslednji „Spomenik prijateljstva“ sagrađen 1994. i predstavlja poklon parku od strane gradske administracije rumunskog grada Ploeštija.

IZLAGAČI - SUSRETI KRAGUJEVAC

NOVO BEOGRADSKO KNJIŽARSKO D.O.O.

PRINTEX D.O.O.

MIŠKOVIĆ D.O.O.

TOP TIM D.O.O.

VALJEVO

GATARIĆ INTERNATIONAL GROUP D.O.O.

KUM

ŠID

MIM TIM D.O.O.

POZIV  UDRUŽENJA KNJIŽARA SRBIJE

PROLEĆNJI SUSRETI KNJIŽARA 2017.

Uvažene kolege knjižari,

Kada sekretarijatu Udruženja počnu da stižu pozivi članica za dobijanje informacija vezanih za mesto i vreme održavanja Samita, to je znak da se naše cenjeno članstvo uželelo novog druženja.

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na prolećne susrete knjižara koji će se održati u periodu od 31.03. - 02.04.2017.g. u Kragujevcu, u hotelu "ŠUMARICE".

U srcu Srbije, predivna Šumadija, pružiće nam idealne uslove da se družimo, debatujemo, izađemo na megdan i neravnopravan boj sa srpskim specijalitetima i pićima uz svesrdnu pomoć odabrane muzike.

Obići ćemo:

Muzej Stare livnice

Kolevka srpske industrije, najstarija fabrika na Balkanu, smešten u objektu nekadašnje Topolivnice iz 1882.g. To je najstariji sačuvani deo vojne fabrike i Vojno - zanatlijske škole, prve te vrste u Kneževini Srbiji. Osnovan je 1953.g. Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Zgrada je istorijski spomenik. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašina i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku oružja, pečata, pehara i medalja – ukupno 5800 predmeta. Stalna postavka muzeja prati istorijat vojne fabrike od njenog osnivanja 1853.g. do 1973.g. kao i izložbu modernog naoružanja.

Fabrika u Kragujevcu ima i "Atelje za graviranje" u kome 18 majstora umetnika proizvodi luksuzno oružje. Oni graviraju metalne delove tako što u metal ubacuju zlato i srebro, praveći na taj način razne šare i motive (metod intarzije). Takvo oružje postiže cenu i do 100 puta veću od osnovne.

Muzej 21. 0ktobar

Na ulazu u Spomen park podignuta je impozantna zgrada Muzeja 21. Oktobar u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Zidajući 30 kula bez prozora i vrata arhitekte g. Anić i g-đa Raspopović imali su nameru da pokažu bezizlaznost nenaoružanih građana ispred mitraljeskih cevi. Crvena cigla asocira na prolivenu krv, 33 kupole - 30 masovnih grobnica u Spomen parku i 3 u obližnjim naseljima, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. Osnova muzeja je urađena u obliku krsta, opštehrišćanskog simbola stradanja.

Proizvodnja Flores

01.01.1985.g. g. Radiša Pljakić je osnovao firmu za proizvodnju Flores u Kamenici, nedaleko od Kragijevca i započeo proizvodnju novih alkoholnih pića: Žuta Osa, Bela Osa, Žuta Lincura, brendi Drozd, Srpska Loza i širok asortiman proizvoda koji sadrže medicinsko bilje.

Naši preci su pokazali zahvalnost žutoj osi pečenjem jedino ove žestoke vrste rakije i konstruisanjem posebne vrste buradi od hrastovog drveta gde je cenjena rakija čuvala i vremenom sticala svoju tipičnu aromu. U godinama lošeg kvaliteta šljive, žuta osa nije koristila sokove takvih plodova, seljaci nisu želeli da peku lošu rakiju, pa su njihova hrastova burad čekala bolji prinos jer ne bi mogao da se izvuče miris loše rakije iz buradi.

Istu savršenu rakiju danas proizvode stari i mudri seljaci iz Šumadijskih sela.

U saradnji sa njima Flores proizvodi ovu istu rakiju visokog kvaliteta (na koje danas još uvek sleće žuta osa) koje se peku u malim kazanima kapaciteta od 100 l i koje sazrevaju dugi niz godina u čistim hrastovim buradima seljaka.

PROGRAM SUSRETA

Petak, 31.03.2017.g.

- od 18:00h - okupljanje gostiju (gosti mogu ući u sobu od 14:00h)

- od 20:30h do 01:00h - večera u Gradskoj kafani Balkan uz muziku

Subota,  01.04.2017.g.

- od 07:00h do 10:00h - doručak  /švedski sto/

- od 09:00h do 12:00h - štandovi (zainteresovane firme mogu se javiti sekretaru za rezervaciju stolova)

- od 11:00h do 13:00h - predviđeno je vreme za radni deo, okrugli sto, na temu aktuelnih problema knjižarske struke. Učesnici: predstavnici maloprodaje, proizvođača i uvoznika.

- od 14:00h do 15:00h - ručak u hotelu

- od 15:30h do 18:30h - odlazak u Muzej namenske proizvodnje, Muzej 21. Oktobar i proizvodnju Flores

- od 20:30h do 01:00h - svečana večera /švedski sto/, zabava i druženje do kasno u noć,  uz muziku ansambla g. Uroševića

Nedelja, 2.04.2017.g.

- od 07:00h do 10:00h - doručak  /švedski sto/

- u 10:30h - izlazak iz sobe i okupljanje u foajeu hotela

- u 11:00h do 18:00h - fakultativni izlet - Piknik na Gružanskom jezeru

PONUDA  SA CENAMA

Dvokrevetna soba: skraćeni aranžman od 01.04. do 02.04. 6.500

pun aranžman od 31.03. do 02.04. 9.000
Jednokrevetna soba: skraćeni aranžman od 01.04. do 02.04. 6.500

pun aranžman od 31.03. do 02.04. 9.000

***Cene su date po osobi i bez PDV-a

* Samo svečana večera - 2.600,00din.

* Fakultativni izlet u nedelju iznosi - 2.400,00din.

*** Cene su date po osobi i bez PDV-a

Pun aranžman:

31.03. večera i noćenje>

01.04. doručak, ručak, svečana večera, noćenje

02.04. doručak

Skraćeni aranžman :

01.04. ručak, svečana večera, noćenje (ulazak u sobu od 14:00h)

02.04. doručak

*** CENE SU DATE PO OSOBI bez PDV-a

Molimo vas da učešće svoje firme potvrdite  organizatoru blagovremeno, najmanje 10 dana pre početka aranžmana. Hotel „ŠUMARICE“ posluje sa velikom popunjenošću preko cele godine, tako da postoji mogućnost da ukoliko ne izvršite rezervaciju na vreme budete smešteni u neki drugi hotel. Ukoliko dođe do otkaza firme 72h pre održavanja Samita, firma mora da plati pun iznos prijavljenih gostiju Udruženju, a Udruženje hotelu „ŠUMARICE“.

Telefon Udruženja je  011 3392 216

Kontakt osoba – Jasna Stepanović   / mob. 060 344 15 05 /

Uplate aranžmana možete izvršiti na račun UKS :  145-2643-97  kod „Marfin bank“

Predsednik  UKS