www.udruzenjeknjizarasrbije.org.rs

"Knjižar" br.43

"KNJIŽAR" BIRO & EXPO MAGAZINE - BROJ 43; godina XI, 25.07.2011., leto.


Reč urednika:

Школа - School 2011

Ovogodišnji sajam školskog pribora protekao je u znaku velikog uspeha. Povećana zainteresovanost ulagača, kao i posetilaca, otklonila je i zadnje zrno sumnjeu uspeh ove manifestacije. Sajam koji je imao i svoje loše i svoje dobre dane, konačno je učvrstio poziciju jedinstvene i najbolje prilike za prezentaciju školskog programa na ovim prostorima. Bratislav Marković, čelni čovek Udruženja knjižara Srbije, istakao je sledeće:

"Konstatacija svih učesnika ovogodišnjeg sajma "Школа - School" je da su zadovoljni. Napravljeni su pomaci u smislu rasporeda, organizacije prostora, komunikacije. Zahvaljujući svemu tome, manifestacija izgleda izuzetno lepo i kulturno. Čak su i ljudi koji su dugo godina u branši iznenadjeni količinom i kvalitetom ponude robe na jednom mestu, tako da je ovo postao definitivno najjači sajam ove vrste na Balkanu.Ove godine smo prvi put bili u situaciji da se tražio kvadrat više. Imali smo izlagače i posetioce iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja okruženja. Sve to ide u prilog tvrdnji da je napravljen značajan pomak, što nas uslovljava da iduće godine još više poradimo na kompletnoj organizaciji sajma."

Naša ekipa potrudila se datokom tri sajamska dana obidje što veći broj štandova, kako bismo svojim čitaocima preneli utiske učesnika. Shodno tome, kao i svake godine, na stranicama našeg časopisa naći ćete detaljnu reportažu sa ovogodišnjeg sajma "Школа - School".

Zoran Vučićević, zdavač i glavni i odgovorni urednik časopisa "Knjižar"

KNJIŽAR - Leto 2011


Teme u ovom broju:

Aktivnosti Udruženja

"Школа - School" 2011.

Četvrti po redu sajam školskog pribora "Школа - School" održan je u beogradskom  "Belexpo" centru od 26. do 28. maja 2011. Sudeći po mišljenjima učesnika i posetioca ovogodišnje izložbe, sajam je protekao u znaku uspeha.


Slava knjižara u Jakovu 2011.

Kao i godinama unazad, knjižari su i ovog proleća obeležili svoju slavu Svetog Kirila i Metodija. U sjajnoj organizaciji ovogodišnjeg domaćina, vlasnika firme "NBK" Mome Jovića, slavska svečanost održana je u Jakovu, u jednom od najlepših kompleksa u zemlji - Klubu S.


Sastanak Upravnog odbora u Subotici

Članovi UO UKS sastali su se 8. jula u Subotici. Sastanak je, na poziv porodice Dragović, vlasnika preduzeća "Papir Commerce", održan na njihovom privatnom salašu na Paliću. Na sastanku je razmotren izveštaj o organizaciji sajma "Школа - School" 2011, razgovarano o pripremama za naredni školski sajam, a prikupljene su i ponude za nekoliko atraktivnih destinacija za održavanje jesenjih Susreta knjižara...


Beogradski sajam knjiga 2011.

Medjunarodni beogradski sajam knjiga, 56. po redu, biće ove godine održan od 23, do 30. oktobra. Svoja izdanja predstaviće domaći i strani izlagači. Predstavljanje knjiga, kupovina i prodaja autorskih prava, tematski razgovori i izložbe samo su neka od dešavanja na ovoj medjunarodnoj manifestaciji. Osim izdavača, na sajmu će biti prisutni i knjižari i distributeri, bibliotekari i mnogi pisci na svojim promocijama knjiga.

Ove godine, počasni gosti Beogradskog sajma knjiga biće zemlje portugalskog govornog područja - Angola, Brazil i Portugalija.


Prezentacije

Prolećna promocija

Četvrta po redu prezentacija školskog asortimana beogradske "Euroinformatike" održana je od 25. do 28. maja 2011. u prostorijama ove renomirane firme. Kao i do sada, posetioci su imali priliku da, pored upoznavanja sa novim artiklima, iste poruče po specijalnim promotivnim cenama.

Dan "Maped"-a

Tokom trajanja sajma "Школа - School", beogradska kompanija "Eurocom" iskoristila je prisustvo brojnih kolega i poslovnih saradnika i održala informativnu prezentaciju na kojoj su predstavljeni, kako istorijat i poslovna politika čuvene francuske kompanije "Maped", tako i novi proizvodi koje su pripremili za predstojeću sezonu. Prezentacija je održana 27. maja u konferencijskoj sali hotela "Holiday Inn".


Jubileji

Dve decenije Tropic Trade-a

Kompanija "Tropic Trade" povodom proslave dvadesetogodišnjeg poslovanja, 27. maja, na dan kada je pre dve decenije u neizvesno vreme započela svoj poslovni put, upriličila je svojim prijateljima i poslovnim saradnicima žurku koju će, sigurno je, dugo pamtiti.


Predstavljamo

U zrenjaninskoj Maloj Americi

Da li iz razloga što je firma "MIS Commerc" smeštena u delu Zrenjanina popularno nazvana Mala Amerika ili je to rezultat dugogodišnjeg predanog rada njenog vlasnika Stevana Mečkića, ovo je jedna od firmi koja se konstantno razvijala i već dvadeset godina posluje sa dosta uspeha, uprkos svim ekonomskim i drugim nedaćama koje su, jedna po jedna, pogadjale naše tržište.


"Optimum" na Beljanici

Preduzeće "Optimum" je svim zaposlenima priredilo jednodnevni izlet 14. maja 2011. Obišli su manastir Manasiju, Resavsku pećinu i završili na Beljanici, uz igreroštilj, pesmu i šetnju...za svačiji ukus po nešto...


Legende knjižarstva: Knjižarstvo kao početak i kraj, Sima Ilić


Književne nagrade

Beogradskom pesniku Dušku Novakoviću dodeljena je nagrada "Desanka Maksimović" za celokupno delo i doprinos srpskoj poeziji.


Novo u knjižarskom izlogu:

"Život u tesnim cipelama" Dušan Kovačević

"Kapija suza" Ejbraham Vergeze

"Družina Dardaneli", poslastica za ljubitelje stripa, Pavle Zelić i Dragan Paunović

"Slovenska mitologija" Nenad Gajić


Biblioterapija

Izmedju neizbežnog i nedosižnog

"Tajna života je da se pada sedam puta, a ustaje osam puta" - Paolo Koeljo